HSP

Održan Okrugli stol Glavnoga vijeća HNS-a

MOSTAR, 05.06.2014 U organizaciji Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora održan je danas u Mostaru okrugli stol o temi Narušavanje ustavnih nadležnosti zakonskom regulativom s posebnim osvrtom na područje prostornog planiranja – odnos federalne i županijske razine.

Sudionici, istaknuti stručnjaci za prostorno uređenje, dužnosnici u vladama županija koji se bave ovom tematikom, te drugi dužnosnici u izvršnim i zakonodavnim tijelima vlasti kao i zainteresirani građani su nakon uvodnih izlaganja, argumenirano govorili o ovoj temi. Opći je zaključak da ne postoji odgovarajući zakonski okvir na razini Federacije BiH o prostornom uređenju i da se nelegalna vlada Federacije BiH koristi i neustavnim metodama za donošenje podzakosnkih propisa za provedbu politike u prostoru koji ide na štetu dijelova FBiH, a u kojima pretežito živi hrvatski narod. Ovo vrlo važno žvotno područje mora biti zakonski regulirano u skladu s Ustavom Federacije BiH i županijskim ustavima, poštujući načela profesije i u cilju najefikasnijega korištenja i gospodarenjem prostorom.

Usvojeni su i zaključci Okrugloga stola na kraju rasprave;

Prvo, potrebno je žurno zaustaviti donošenje prostornoga plana Federacije BiH te pristupiti izradi Strategije prostornoga razvoja F BiH.

Drugo, nužno je preispitiati ustavnost Zakona o prostornom uređenju i korištenju zemljišta na razini F BiH.

Treće, predlaže se usuglašavanje zakonskih propisa iz zajedničke nadležnosti Federacije BiH i županija, te kroz izvršnu i zakonodavnu vlast u županijama s hrvatskim većinskim stanovništva unificirati propise iz prostornog planiranja i građenja kao i pokretanje procedure izrade strategije prostornoga razvoja županija.

Home Vijesti Održan Okrugli stol Glavnoga vijeća HNS-a

Spojite se sa nama

Podrška

Dostupni: Ponedjeljak - Petak, 10 AM - 2 PM
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
TEL: 00387 (0)36 313 818