HSP

Priopćenje za javnost

Hrvatima kao konstitutivnom narodu na Ustavu utemeljeno pravo na legitimne političke predstavnike na ključnim institucijama Vlasti nije omogućeno, na način, bilo da im pripadnici drugih konstitutivnih naroda biraju njihove političke predstavnike ili se u Vlasti na pozicijama koje po Ustavu i zakonu pripadaju Hrvatima postavljaju oni politički predstavnici koji nemaju legitimitet hrvatskog biračkog tijela. Obnova rada Hrvatskog narodnog sabora je bio odgovor na majorizaciju nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini poslije Općih izbora 2010. godine.

HSP Herceg-Bosne je članica HNS-a sa izbornim legitimitetom  i  međuprvima  je svoj  politički subjektivitet  stavila  u funkciju  Hrvatskog  narodnog  sabora  BIH dajući svoj doprinos hrvatskom  zajedništvu u BIH. HNS obvezuje sve hrvatske pregovarače da se pridržavaju Načela iz utvrđenih dokumenata HNS BiH (Deklaracije i Rezolucije). Na tragu tih istih dokumenata radi i Predsjedništvo HNS-a BiH  i Odluke donosi konsenzusom. Članovi HSP Herceg-Bosne poštivaju i provode odluke i  zaključke svih tijela HNS-a BiH.

Stoga, HSP Herceg-Bosne želi informirati javnost da HNS BiH nije dao inicijativu za operativni epilog sastanka HDZ BiH, HDZ 1990 i HNS (Hrvatski narodni savez) u Republici Srpskoj. Hrvatski narodni savez  je novo ime  za HSS - NHI i do sada  nije bila  članica HNS-a BIH, niti je Predsjedništvo HNS-a BIH  razmatralo njihov zahtjev za  pridruživanje HNS BIH.

Mi  iz HSP Herceg-Bosne ne znamo političke ciljeve Hrvatskog  narodnog saveza, ne znamo  da li  im je prihvatljiva Rezolucija i Deklaracija HNS BIH. Međutim, nemožemo zaboraviti da je zbog nepoštivanja demokratski izražene političke volje hrvatskog biračkog tijela od strane HSS-NHI i SDP-a 2000. godine, utemeljen Hrvatski narodni sabor BiH. Ne znamo  da li su tamo  još uvijek  kadrovi koji su  sudjelovali u Alijansi za promjene  koja je 2000. god. poništila izbornu volju  hrvatskom narodu i Hrvatsku samoupravu,  kao politički odgovor  hrvatskog naroda u BIH  na političko nasilje,  dovela  na rub vojne intervencije, hrvatske vojnike i časnike   HVO  izbacili iz Vojske Federacije BIH,   montirali masovne   zabrane  političkog  rada  hrvatskih  domoljuba  i podržavali pljačku  hrvatske nacionalne imovine kao što je Hercegovačka  banka.

HSP Herceg – Bosne  jeste za zajedništvo  hrvatskih  političkih  stranaka,  ali nije  za  povezivanje  stranaka koje  zagovaraju  centralizaciju BIH,  stvaraju podjele  među  hrvatskim narodom  i provode tuđe nacionalne interese.

Stoga je naša dužnost i obveza informirati javnost kako Hrvatski narodni sabor BiH ne stoji iza ovakvih dogovora nego su to isključivo dogovori HDZ BiH i HDZ 1990 sa HNS (HSS-NHI).

Odjel za informiranje HSP Herceg-Bosne

Home Vijesti Priopćenje za javnost