HSP

Izborni program

HSP

HERCEG-BOSNE

  

Lokalni izbori 2012. godine

Izborni program

  

STRANKA SA STAVOM

 

Poštovane Hrvatice i Hrvati, poštovani građani,

Ustavna jednakopravnost je temelj budućnosti hrvatskog naroda. Danas hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini treba jedinstvo i visok stupanj nacionalne svijesti. Najbolji predstavnici nacionalne politike su političke stranke koje imaju čvrste i jasne stavove i koje znaju ostvariti nacionalne interese.

Moramo preuzeti  veću odgovornost i kontrolu nad vlastitom sudbinom i sudbinom sredine u kojoj živimo i radimo i stvaramo obitelj. To je temeljni  interes  Hrvatske stranke prava Herceg-Bosne na predstojećim lokalnim izborima. Mi  želimo jasno i nedvosmisleno izraziti svoj stav o svim bitnim pitanjim koja utječu na našu budućnost, budućnost hrvatskog naroda i svakog čovjeka koji živi u Bosni i Hercegovini.

MI SMO STRANKA SA STAVOM.

Naša budućnost ovisi o nama, našoj snazi, volji i znanju kako pokrenuti aktivnosti i procese u društvu i svojoj lokalnoj zajednici. Svjesni smo da su općine sa hrvatskom većinom nacionalni kapital i jamčenje Hrvatima u Bosni i Hercegovini suverenosti i prava na jednakopravnost. Svoju opstojnost, budućnost i prosperitet moramo graditi kroz Zajednicu općina sa hrvatskom većinom /prostor koji je obranio HVO/ kako ne bi bili ovisni o političkoj i financijskoj milosti tuđih političkih središta i interesa.

Ekonomska aktivnost i rast koji stvara novu vrijednost i osigurava veće zapošljavanje događa se na određenom prostoru i u određenoj općini. Svi naši poduzetnici su dragovoljci novog vremena koji su spremni, sposobni i odvažni preuzeti poduzetničke rizike i odgovornost kako za svoju tako i za sudbinu te sredine, općine, u kojoj žive i rade oni i njihove obitelji, i pridonositi njezinom blagostanju. Kao što su branitelji bili dragovoljci u ratu - PODUZETNICI SU DANAS NAŠI DRAGOVOLJCI U MIRU.

Borba protiv siromaštva i briga za najugroženije dijelove stanovništva počinje od lokalnih institucija koje moraju učiniti sve kako bi osigurali kvalitetan i dostojanstven život svakog pojedinca.

Suradnja općina sa hrvatskom većinom mora biti prioritet kako bi se zadovoljile potrebe u ekonomskom, socijalnom i društvenom pogledu hrvatskog čovjeka ma gdje on živio. Interes hrvatskog naroda moramo postaviti na prvo mjesto, ispred interesa  pojedinca ili određene interesne skupine. Zajednica općina sa hrvatskom većinom, mora postati zajednica sa snažnim zajedničkim sustavom vrijednosti, koja će jačati njenu unutarnju snagu i neovisnost prema utjecajima izvana.

Jačanjem zajedništva općina sa hrvatskom većinom osnažit ćemo i stupanj  vlastite hrvatske autonomije u Bosni i Hercegovini.

ZAJEDNICA OPĆINA SA HRVATSKOM VEĆINOM  /PROSTOR KOJI JE OBRANIO HVO/ DANAS JE SNAGA HRVATSKOG IDENTITETA U BIH.

Kako bi ostvarili navedene prioritete potrebno je osigurati otvorenost i efikasnost tijela općine i općinskih vijeća. Mi želimo vratiti povjerenje građana u njihovu vjerodostojnost, nepristrasnost i objektivnost.

Uvjet za to je pravovremeno i kvalitetno informiranje građana o aktivnostima lokalne samouprave, osiguranje sudjelovanja građana pri donošenju odluka o važnim projektima, naročito pri utvrđivanju proračuna jedinica lokalne samouprave i kontinuiranom praćenju realizacije odluka i utroška proračunskih sredstava.

Tražimo od tijela lokalne vlasti znanje o potrebi poduzimanja određenih inicijativa kada je to potrebno, ne samo u svojoj sredini nego i prema drugim, višim razinama vlasti, a sve za dobrobit svoga mjesta i ljudi.

Kvalitetna i učinkovita administracija na lokalnoj razini je prvi i nezamjenjiv uvjet za ostvarivanje ciljeva bržeg gospodarskog rasta, povećanje standarda građana, ali i osiguranje uvjeta koji se odnose na obrazovanje, kulturu, sport, okoliš...

Administracija u našim općinama i gradovima mora biti servis za olakšanje života građanima i poslovanje poduzetnicima.

U suradnji sa gospodarstvenicima u svakoj jedinici lokalne samouprave  potrebno je kroz analizu sadašnjeg stanja detektirati a zatim raditi na otklanjanju  birokratskih blokada, koje su kočnica poduzetničkim aktivnostima od interesa za tu jedinicu lokalne samouprave. 

LOKALNA SAMOUPRAVA MORA BITI PARTNER I SURADNIK NE SAMO GRAĐANIMA NEGO I PODUZETNIŠTVU.

Kako bi određeni procesi u jedinici lokalne samouprave bili dugoročno održivi potrebno je   usvojiti Strategiju razvitka za svaku jedinicu lokalne samouprave i kroz Zajednicu općina sa hrvatskom većinom koordinirati sve aktivnosti i mjere koje će doprinijeti kako  infrastrukturnom tako i gospodarskom povezivanju.

Svijesni smo kako je prvenstveno potrebno mijenjati naslijeđeni mentalitet lokalne samouprave. Međutim, otvorenost i transparentnost u radu i prilikom donošenja odluka koje se odnose na utvrđivanje proračuna ili nekih velikih infrastukturnih projekata i načina korištenja proračunskih sredstava, uz dobru organizaciju i usmjeravanje trebali bi postati njezin stil i način rada.

Premda na mnogo toga kao stranka još uvijek ne možemo utjecati, a o čemu imamo stav i točno znamo što želimo i kako, jer smo prvi put na izborima, mi možemo i moramo vlastitim snagama znatno aktivnije nego do sada rješavati one probleme koji su dio naše svakidašnjice i dio naše općine, ne čekajući da to netko drugi učini za nas.

Kako bismo stvorili sigurniju i izvjesniju budućnost za nas i našu djecu, naš kraj i prostor u kome živimo spremni smo svojim zalaganjem, znanjem, stručnošću, iskustvom i voljom pokrenuti promjene i preuzeti odgovornost.

Naš cilj je općina sa hrvatskom većinom poduzetnički dinamična i inovativna, društveno odgovorna i socijalno osjetljiva, odlučna  zaštititi svoja nacionalna i prirodna bogatstva i očuvati svoj okoliš  za naraštaje koje dolaze.

 

Ukažite nam povjerenje jer mi znamo i hoćemo

Vaša Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne

 www.hspherceg-bosne.org

 

Home Lokalni izbori 2012 Izborni program Izbori

Spojite se sa nama

Podrška

Dostupni: Ponedjeljak - Petak, 10 AM - 2 PM
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
TEL: 00387 (0)36 313 818